Skjermbilder på 1-2-3

Posted by

Skjermbilder er nyttig for å lage illustrasjoner av det som skjer på skjermen, kopiere grafikk eller bilder, sende feilmeldinger til support etc. Men mange er ikke kjent med mulighetene skjermbilder gir. Her gis det en enkel oversikt:

Skjermbilde av hele skjermen: Den enkleste måten å ta et skjermbilde er å trykke på Print Screen (Prt Sc)-knappen så kopieres skjermbilde til utklippstavlen, og du kan lime inn bildet i Word, PowerPoint, Paint eller annet grafikkredigeringsprogram og endre det der.

Skjermbilde av aktivt program: Skal du kun ta bilde av det aktive programmet, holder du Alt-tasten nede mens du trykker på Print Screen. Da blir skjermbildet begrenses til det programmet, eller dialogboksen, som er aktivt når knappen trykkes.

Lagre skjermbilde til folder: På Windows 8 har man muligheten til å trykke Windows-tasten+Print Screen (Prt Sc), så lagres det et skjermbilde til folderen Bilder > Skjermbilder. Dette er nyttig om man skal ta mange skjermbilder fortløpende uten å måtte mellomlagre i et program.

Utklippsverktøy i Windows

Skjermbilde av utsnitt skjermen: Dersom du skal ta skjermbilde av et utsnitt av skjermen, er programmet «utklippsverktøy» (på «Snip tool») som følger med Windows det enkleste. Du finner programmet raskt ved å trykke på Windows-tasten og skrive «Utklipp….» så kommer det opp (eller Snip… på engelsk) og trykke enter for å starte programmet. Programmet gjør det mulig å klippe ut en del av skjermen, samt å redigere utklippet til en viss grad.

Utklippsverktøy i Windows

Har du OneNote installert, kan du trykke Windowstast + S for å lagre utklipp til OneNote, hvor det kan redigeres videre. Dette gir også mange gode redigeringsmuligheter.

Spesiell programvare: For mer avansert redigering av skjermbilder, finnes det mange meget gode programmer. De fleste av dem koster penger (som det meget gode Snagit), og det kan være en god investering om du tar mange skjermbilder som redigeres etterpå.

Jeg synes imidlertid det er et poeng at skjermbilde-programmer skal være enkle – ellers kan man bare bearbeide bildet i et grafikkredigeringsprogram.

Av gratis programvare som er enkle anbefales Greenshot (http://getgreenshot.org/). Programmet startes av trykk på Print Screen-knappen, og har en meget god løsning for å ta nøyaktige skjermbilder.

Du velger hva du skal ta bilde av:

Og du velger hva du skal gjøre med det du har tatt bilde av:

Programmet har en egen editor som har de funksjoner som er nødvendige:

Et annet alternativ som jeg har brukt over lang tid er PicPick (http://www.picpick.org/en/), men de hyppige oppdateringene med «snikprogramvare» gjorde at jeg kuttet dette ut. PickPick skiller seg imidlertid ut med en meget god editor for skjermbilder:

Et program som skiller seg litt ut fra de tradisjonelle skjermbilde-programmene, er Skitch. Se mer her.
  

Skjermbilder av internettsider: Skjermbilder av nettsider kan eksempelvis gjøres med Chrome- og FireFox-tillegget Pixlr Grabber (http://pixlr.com/grabber).

I tillegg kan Greenshot som nevnt ovenfor ta skjermkopi av internettsider, dersom du benytter Internet Explorer eller andre nettlesere.