Telefonen din sporer hvor du har vært – nyttig og litt skremmende

Posted by

En mobiltelefon inneholder gps og det lagres store mengder data om din posisjon ved bruk av telefonen, både på telefonen og hos den tjenestetilbyder du er tilknyttet, enten dette er Google (Android), Apple (iOS) eller Microsoft (Windows Mobile), herunder Nokia. Også apper du benytter lagrer data om hvor du har vært, dersom du har samtykket til dette ved installering av appen. Det har vært mye i media om Google lagring av posisjonsdata, men Google skiller seg ikke fra andre tjenesteleverandører i lagring av data. Google gir deg derimot innsyn i det som lagres og gir deg mulighet til å skru av lagringen, og her vises det hvordan du kan gjøre det.

Hvordan få tilgang til loggen

Når du starter opp en Android-telefon for første gang, så blir du spurt om du ønsker å sende posisjonsdata til Google. De fleste er så ivrige etter å starte med å bruke telefonen, at de svarer raskt «ja» til dette og glemmer det så. Ikke at det gjør så mye, for du kan skru av denne innstillingen, se nedenfor. Dessuten er det nyttig å ha innstillingen på, siden det gjør tjenestene fra Google og andre tjenester på mobiltelefonen bedre.

Du bør allikevel ha et bevisst forhold til om du ønsker å ha lagre dine lokasjonsdata, siden det innebærer at en ganske omfattende personopplysninger om deg lagres. Dersom du er Google-bruker og benytter deg av en Android-telefon, kan du på inn på denne adresse for å se hva som er lagret om deg: maps.google.com/locationhistory:

Eksempel på logg fra Google location history

Det logges bevegelser, og dersom du er på farten, så logges det hyppigere. Det kan bli ganske mange registreringer i løpet av én dag:

Eksempler på loggføringer av posisjon – her har den som har vært logget kun beveget seg i perioden 0800 til 0900, og derfor er det flere registreringer i denne tidsperioden. Klikker på du på det enkelte tidspunktet vises det på kartet hvor du var. 

Det er kun logg opp til 30 dager som lagres, og etter dette skal loggene slettes. Det er mange finesser på oversikten fra Google: Du kan trykke på den enkelte loggføring for å se hvor du var på det tidspunktet, du kan trekke musen over grafen nederst for å se hvordan du har beveget deg i løpet av den dag:

De som er litt mer avanserte kan eksportere dataene i KML-format og åpne i Google Earth, som er ganske stilig.

Hvordan slette loggen

For å slette hele loggen eller fra bestemte dager, går du på venstre side på lokasjonsloggen (som finnes på maps.google.com/locationhistory og velger enten å slette en dag/flere dager/hele loggen:

Du kan også slette loggen på din telefon ved å gå på Innstillinger > Sted > Google Posisjonsrapportering > Posisjonslogg > Slett posisjonsloggen:

Hvordan slette posisjonsloggen på telefonen (klikk for større bilde)

Hvordan skru av loggingen

Skru av loggingen ved å gå inn på maps.google.com/locationhistory, gå så på Innstillinger > Logginnstillinger > Stopp midlertidig > Stans loggføringen midlertidig:

Dette stander loggføringen midlertidig, for å stanse loggingen fullstendig, må du gå på telefonen.

For å skru av logging av lokasjon fra telefonen, går du på Innstilllinger > Sted > Google Posisjonsrapportering > Posisjonslogg > Klikk på «På» så den skrus til «Av» øverst til høyre:

Hvordan skru av posisjonslogging på telefonen (klikk for større bilde)

For ordens skyld: Apple og andre lagrer akkurat samme data som Google, kanskje noe mer eller noe mindre. Problemet er at man ikke vet, siden Apple gir ikke samme innsikt i data. Som på andre områder: Der Google er åpen på hva de gjør, skjuler Apple det. Så du er ikke mer beskyttet personvernmessig dersom du bruker en iPhone.

Mobiloperatøren du benytter lagrer også store mengder data knyttet til din bruk av deres nett. Her kan du lese mer om det.